IPUNCT

IPUNCT
www.ipunct.ro

luni, 23 iulie 2012

Gaurirea / Frezarea

DEFINITIE
Gaurirea este operatiunea de aschiere prin care se realizeaza gauri in diferite materiale, dimensiuni si adancimi.

UNELTE
DRILUL
Dispozitiv foarte vechi, care este format dintr-o tija, cu o rotita care asigura inertia la rotatie, penseta pentru prinderea burghiului, sfoara si maner de lemn. Acest dispozitiv efectueaza rotatii dus-intors. Burghiele folosite se pot confectiona usor de catre bijutier. Ele pot taia in ambele sensuri.


BIAXUL
Acesta este aparatul cel mai des folosit de bijutier pentru gaurire, frezare si finisare. Acest aparat este format dintr-un motor suspendat, ax flexibil si mandrina cu penseta pentru prinderea sculelor rotative. Turatia este reglabila printr-un reostat electronic, tip pedala. Biaxurile de calitate au turatia reglabila linear de la 0. Acestea sunt si foarte utile la tintuire si la folosirea ciocanului de tintuire, care necesita turatie mai mica. Biaxurile de calitate isi exercita puterea deja la turatii mici, avantajos pentru a nu se bloca sculele rotative din cauza lipsei de putere. Turatia Biaxurilor este intre 6.000 si 18.000 de rotatii.



MICROMOTOARELE
Acestea sunt aparate formate dintr-o parte electronica, dintr-un cablu de alimentare si micromotorul, care este totodata si piesa de mana ce contine si penseta pentru prinderea sculelor rotative. Piesele de mana la acest aparat sunt in general mai mari decat cele ale biaxurilor, fiind insa mai usor de manevrat deoarece sunt legate doar cu un cablu electric de partea electronica. Micromotoarele au turatia reglabila, de pana la 30.000 de turatii, de obicei cu un buton de la carcasa partii electronice sau cu pedala. Micromotoarele se folosesc atat la gaurit cat si la frezat.



MASINA DE GAURIT MANUALA
Aceasta este formata dintr-un sistem de rotite ghimpate care amplifica rotatia manivelei si o transpun pe rotatia mandrinei, adica perpendicular pe rotatia manivelei. Aceste aparate se folosesc la gaurire sau la realizarea unor spirale de sarma pentru confectionarea unor anouri.

MASINA DE GAURIT ELECTRICA CU STATIV
Aceasta se foloseste, in domeniu, pentru gaurirea unor materiale groase, pentru prelevarea de span, pentru proba de foc si pentru confectionarea de scule. Aceste masini au de obicei turatii reglabile in trepte si se folosesc burghie spirala.


PROCEDURA DE GAURIRE 
Dupa ce a fost punctat locul unde urmeaza efectuarea gauririi, urmeaza alegerea aparatului de gaurit, in functie de dotare sau in functie de material sau marime a gaurii si a materialului de gaurit. 
La gaurirea cu drilul trebuie formata indemanarea, pentru a nu ridica burghiul la miscarile in sus ale manerului de pe suprafata materialului, deoarece la urmatoarea miscare in jos acesta se poate deplasa de la locul punctat sau chiar se poate rupe, daca puterea de apasare este destul de mare. Astfel se creaza pericolul de accidentare prin intepare in degete sau mana.
La gaurirea cu biaxul sau cu micromotorul trebuie tinut cont de turatia si puterea de apasare pe material. Daca forta de apasare este prea mare, atunci exista pericolul ca burghiul sa se rupa in gaura. Acest lucru conduce la probleme de indepartare a restului de burghiu ramas in materialul de gaurit. Pentru a evita acest lucru este indicata folosirea de ulei sau ceara pentru a diminua frictiunea. Un alt aspect important este manuirea fara miscari necontrolate sau abrupte ale mandrinei in timpul operatiunii de gaurire, pentru a evita ruperea burghiului. La gaurirea cu masina de gaurit electrica trebuie tinut cont de turatie si de presiunea care se aplica pe burghiu, ca acesta sa nu se rupa. La operatiuni de gaurire este indicat sa folositi un ulei sau ceara pentru diminuarea frictiunii. Astfel evitati decalirea burghielor, intepenirea acestora in gaura sau chiar ruperea lor.
In cazul in care s-a rupt un burghiu si varful rupt a ramas in gaura, este recomandata incercarea din partea opusa, exact la locul unde trebuia sa iasa burghiul, sa se intervina cu un punctator mai subtire sau cu o codita de freza (unde partea activa a frezei este indepartata) cu lovituri potrivite de ciocan, astfel incat patrunderea punctatorului sau a coditei de freza sa “impinga” resturile burghiului afara din
gaura.
Dupa reusita procedurii trebuie verificat meticluos, pentru a nu mai ramane vreo bucatica de otel din burgiu in gaura, deoarece cel mai mic rest de burgiu poate rupe urmatorul burghiu sau freza cu care se continua operatiunea de gaurire. 
Un alt aspect important este momentul cand burghiul strapunge materialul gaurit. Aici, in multe cazuri, la neatentie se poate smulge obiectul din mana, moment in care se rupe burghiul si se produc accidentari la degete sau mana.


FELURILE BURGHIELOR FOLOSITE IN BIJUTERIE
a) Burghiu cu varf - pentru dril;
b) Burghiu spirala - pentru biax sau masina de gaurit;
c) Burghiu cu varf de centrare - pentru gaurit perle.


CONFECTIONAREA BURGHIULUI CU VARF (Bild 5.33)
Avand in vedere ca se gasesc toate dimensiunile de burghie din otel de calitate si la preturi rezonabile in comert, nu mai merita confectionarea lor. Totusi este bine ca bijutierul sa cunoasca modalitatea de confectionare a unui burghiu, in caz de nevoie.

PROCEDURA
1) – pregatirea unei tije de otel de scule, in diametru corespunzator cu marimea gaurii;
conform figurii 1 punctul a
2) – se decaleste portiunea tijei care urmeaza sa fie prelucrata ca varf;
3) – se pileste tija, subtiind-o conform figurii 1 punctul b;
4) –se forjeaza partea groasa a capatului pentru a obtine partea plata pentru formarea varfului;
5) – se pileste “talia” figurii 1 punctul c si se formeaza cele 2 muchii ale taisului;
6) – se verifica forma tijei, aceasta trebuie sa fie perfect dreapta pentru a nu bate burgiul, apoi se caleste toata piesa incalzind-o de la codita spre varf si se raceste imediat in apa;
7) – se face revenirea, deoarece fara revenire burghiul ramne foarte casant; aceasta operatiune se face smirgheluind, cu un smirghel mediu (320-400), toata tija, inclusiv varful format prin pilire, apoi cu o flacara mai ascutita se incalzeste burgiul de la codita spre varf, pana ce suprafata varfului ajunge la culoarea galben-pai;
8 – se ascute taisul, in unghiul potrivit, pe piatra de ulei (preferabil Arkansas).

Heinz Karl
Maistru bijutier, Gemolog DgemG,
Expert in Diamante DgemG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu